Je bent onlangs afgestudeerd of je zal binnenkort afstuderen, en je staat aan het begin van je carrière. De mogelijkheden lijken eindeloos en je ziet gewoon het bos door de bomen niet meer. VIO geeft jou een aantal tips om je op weg te helpen in die oriëntatie.

Hoe begin je nu aan die zoektocht? Welke functie staat op je lijf geschreven en waar vind je de beste vacatures? Deze denkoefening kan best lastig zijn. Je weet dat jouw eerste baan veelbepalend kan zijn voor de rest van je carrière, maar onzekerheid, onwetendheid en het gebrek aan ervaring zorgen ervoor dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Daarom geven wij jou onderstaande tips mee.

1 Zoek jezelf op internet

Wanneer je solliciteert, Googelen veel recruiters en werkgevers je eerst voor ze je eventueel uitnodigen. Om te voorkomen dat je door je online uitstraling niet uitgenodigd wordt voor een gesprek is het slim om jezelf eens te Googelen (in een privé venster). De foto's die je plaatst op social media, de berichten die je deelt, onderwerpen die je interessant vindt, ... geven een beeld aan de werkgever van hoe jij bent. Een eerste indruk als het ware. Zorg dus dat die eerste indruk goed is en verwijder alles wat een slechte indruk kan geven.

Wees je ervan bewust dat zoekresultaten worden beïnvloed door je online gedrag (uit het verleden, je huidige locatie en nog een aantal andere factoren. Dat wil zeggen dat jij niet exact hetzelfde ziet als iemand anders die dezelfde zoekopdracht doet. Daarom is het belangrijk om een privé venster te openen (dit vind je vaak terug in de menubalk). Per webbrowser kan de naam verschillen, daarom hebben we de vier meest bekende browsers opgesomd:

  • Internet Explorer: InPrivate-navigatie
  • Google Chrome: Incognitovenster
  • Safari: Privémodus
  • Mozilla Firefox: Privénavigatie

2 Spreek met mensen die in de functies zitten die jou interesseren

Soms lijkt een functie je wel wat, maar weet je toch niet helemaal wat de job inhoudt. Vacatures doorlezen helpt, maar die geven niet altijd een duidelijk beeld. Daarom is het aan te raden om met een aantal mensen te praten die de functies uitoefenen die jou leuk lijken. Benader een ex-kotgenoot, een vage kennis of eventueel een wildvreemde via LinkedIn om te achterhalen wat zijn functie in praktijk inhoudt.

Vragen die je hen kan stellen zijn:

  • Hoe ziet jou dag eruit?
  • Aan welke projecten werk je zoal?
  • Wat vind je leuk aan de job en wat vind je minder?
  • Welke competenties zijn belangrijk voor deze functie?

Door enkele gesprekken te voeren (die echt niet lang hoeven te duren) kan je snel achterhalen of de job wel iets voor jou is. 

3 Denk na over de kracht van de bedrijfscultuur

Iets waar je zeker over moet nadenken wanneer je op zoek bent naar een job, is de bedrijfscultuur waarin je wilt terecht komen. Veel mensen beseffen niet hoeveel invloed die bedrijfscultuur heeft op de tevredenheid, motivatie, productiviteit, ... van de werknemers. Die cultuur bepaalt bijvoorbeeld op welke manier er intern en extern wordt gecommuniceerd, hoe beslissingen worden genomen, welke kledij men draagt op de werkvloer, ... 

Je denkt dus best op voorhand na in wat soort omgeving jij je het beste voelt. Heb je liever een horizontale of verticale organisatiestructuur? Heb je nood aan een machtscultuur waarin je gezegd wordt wat je precies moet doen, of juist niet? Voel jij je best in een formele of informele werkomgeving? Allemaal zaken waar je diep moet over nadenken. Als je weet waar jij je best voelt, kan je uitzoeken of dat past bij de cultuur van het bedrijf waar je graag wilt werken. 

Indien je de bedrijfscultuur moeilijk kunt achterhalen, kan je altijd mensen contacteren die in het bedrijf werken, via LinkedIn bijvoorbeeld. Stel jezelf voor, leg uit dat je op zoek bent naar een eerste job en dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Stel dan ook vragen over de bedrijfscultuur. Voel je niet gegeneerd om mensen te benaderen. Vaak vinden werknemers het leuk om iets leuks te vertellen over hun werk. Dit geeft van jou ook een positieve en geïnteresseerde indruk!

Klaar voor die eerste job? Wie weet zit er tussen onze vacatures wel een leuke job, neem snel een kijkje!