Het klinkt voor sommige mensen als een droom: deeltijds werken. Meer tijd voor de kinderen, het huishouden, sportactiviteiten, ... Uiteraard is het niet enkel rozengeur en maneschijn: het heeft natuurlijk financiële gevolgen en het kan echter ook gevolgen hebben voor je toekomstige carrière. Wij maakten een oplijsting van de belangrijkste voor- en nadelen van deeltijds werken.

Nadelen

 • Je pensioen
  Eén van de grote nadelen van deeltijds werken is dat het knaagt aan je pensioen. Je pensioen wordt berekend op basis van je prestaties tijdens je loopbaanperiode. Heb je veel gewerkt en verdiend, dan heb je een groot pensioen. Wie minder gewerkt heeft moet genoegen nemen met een bescheidener pensioen. Daarnaast lever je ook in op betaald verlof en uitkeringen bij ziekte of werkloosheid.
   
 • Lager loon en minder doorgroeimogelijkheden
  Niet enkel je pensioen ligt lager, maar uiteraard is je loon ook kleiner wanneer je deeltijds werkt. Ook doorgroeien is soms moeilijker. Wanneer het gaat om functies met grote verantwoordelijkheden wordt namelijk vaak de voorkeur gegeven aan een collega die fulltime werkt. 
   
 • Deeltijds werken is niet altijd gemakkelijker
  Het is heus niet altijd zo simpel als het klinkt. Vaak moeten parttimers meer werk doen in veel minder tijd. Dat is dan weer niet gunstig voor je stressniveau. 
   
 • Soms moeilijk terug naar voltijds
  Vaak blijven deeltijdse medewerkers ook in deeltijdse banen hangen. Het is dan ook lastig om na een aantal jaar deeltijds te werken terug fulltime aan de slag te gaan. Uiteraard is niks onmogelijk!
   

Voordelen

 • Betere work-life balance
  De meest voorkomende reden om deeltijds te gaan werken is een betere work-life balance. Meer tijd voor zaken die jij belangrijk vindt en meer tijd om te genieten. Dit gaat logischerwijs gepaard met minder stress.
   
 • Professionele voordelen
  Los van voordelen in je privéleven kan deeltijds werken ook gunstig zijn op professioneel gebied. Wanneer je deeltijds werkt heb je tijd om je eigen talenten te ontplooien en je eigen projecten te ontwikkelen. Zo kan je starten als zelfstandige in bijberoep en stapsgewijs een eigen zaak opstarten.
   
 • Productiviteit omhoog
  Niet enkel jij hebt er een voordeel bij, maar ook je werkgever. Uit onderzoek blijkt namelijk dat werknemers die minder uren ter beschikking hebben, productiever zijn. Doordat je minder tijd hebt, stijgt de druk om efficiënter te werken. Je doet dus vaak meer in evenveel tijd.

Belangrijke voor- en nadelen om even bij stil te staan dus.
Beslist of je deeltijds of voltijds wil werken? Tussen onze vacatures zitten zowel deeltijdse als voltijdse jobs, neem vlug een kijkje!