Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek geeft een goede indruk, en tegelijkertijd wil je zelf uiteraard te weten komen of de job wel iets voor jou is. Twee vliegen in één klap dus. Deze vragen kunnen je daarbij zeker helpen.

1 Waarom is de vorige persoon weg gegaan?

Om welke reden is de job juist vrij? Is de job vrij omdat de vorige persoon promotie heeft gemaakt? Super! Dat betekent dat er op termijn groeikansen zijn, ook voor jou. Is de persoon ontslagen of heeft hij ontslag genomen? Zoek uit waarom die stap is genomen. Is het een volledig nieuwe functie? Geweldig, dat betekent dat het bedrijf aan het groeien is. 

2 Beschrijf eens de ideale kandidaat voor deze job?

Naar wat voor persoon is het bedrijf eigenlijk op zoek? Passen deze eigenschappen bij jou? Zie je jezelf in de persoon die ze omschrijven? Als je hier zelf geen goede match ziet, is deze functie misschien toch niet jouw ding. Is er wel een goede match? Perfect. Dan kan je ook nog eens de competenties of talenten waar zij op zoek naar zijn (en jij hebt!) benadrukken bij het afsluiten.

3 Wat is de filosofie van de organisatie?

De waarden en filosofie van het bedrijf moeten passen met jouw persoonlijkheid en de waarden die jij belangrijk vindt in een bedrijf. Vraag daar dus zeker naar, zodat je weet of je als persoon wel in deze organisatie past.

4 Hoe zal mijn eerste werkweek eruit zien?

Deze vraag geeft een aanduiding of de werkgever goed nagedacht heeft over jouw aanwerving. Hebben ze een degelijk plan om jou op te leiden? Is er begeleiding voorzien? Ook kan je op deze manier kijken op welke termijn er van jou verwacht wordt dat je goed ingewerkt bent.