De basisbehoeften van geluk... volgens de zelfbeschikkingstheorie van psychologen Richard Ryan en Edward Deci heeft een mens er drie. Autonomie, verbondenheid en competentie. Volgens Ryan en Deci ben je gelukkig in het leven als je deze basisbehoeften voedt. Maar hoe worden mensen nu gelukkig in hun werk? We vertalen deze drie behoeften naar werksituaties.

Autonomie: kan je zelf bepalen wat je doet?

De autonomie die je krijgt op je werk kan veel betekenen voor het geluk in je job. Je wordt er niet gelukkig van als je baas, collega's of klanten jou constant vertellen wat je moet doen. Mensen willen niet continu dat anderen zich bemoeien met hun werk. Mensen hebben juist de behoefte om een beetje vrij te zijn in wat ze doen. Zelf beslissing maken, zelf de agenda plannen, ... daar wordt een mens gelukkig van.

Verbondenheid: heb jij een band met je collega's? 

Heel belangrijk is het gevoel van verbondenheid. Niet alleen in je privéleven, maar ook op het werk wil je omringt worden met mensen waar je je verhaal al eens kan tegen doen. Niet alle personen zijn hetzelfde en uiteraard zijn er individuele verschillen, maar niemand is echt gelukkig wanneer je er alleen voor staat. We zitten een groot deel van onze tijd samen met collega's, dus kunnen we maar beter een band opbouwen met hen. Mensen die vragen hoe het met je gaat, of ze je kunnen helpen met iets, ... dat doet gewoon deugd. 

Competent: ben jij goed in wat je doet? 

Last but not least: het gevoel dat je competent bent. Mensen worden ongelukkig als ze het gevoel hebben dat ze iets niet kunnen, dat ze te kort schieten, dat ze falen, dat zaken mis gaan. Niemand wil zich een prutser voelen, zowel niet in het privéleven als in een job. Mensen worden er moe van, zijn steeds meer afwezig en krijgen op lange termijn burn-outs. Het is om gelukkig te zijn in je werk heel belangrijk dat je competent bent voor de functie, en dat je met trots je realisaties kan voorstellen.

Test zelf hoe gelukkig jij bent op het werk

Wil je dit nu zelf even testen? Op de Nederlandse website van Pyschologie Magazine kun je zelf een test doen om te kijken hoe je scoort op de drie basisbehoeften.