Soft skills zijn vaardigheden die moeilijker zijn om aan te tonen aan de werkgever, aangezien ze persoonlijke eigenchappen, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en dergelijke bevatten. Ze zijn echter wel heel belangrijk in een job. Ze vertellen je toekomstige werkgever meer over je emotionele competenties en omgang met anderen en zijn daarom dan ook een belangrijk onderdeel van je cv en het sollicitatiegesprek.

Maar hoe zet je die soft skills nu juist in de kijker?

1 Weet welke soft skills belangrijk zijn voor de job

Elke functie vereist andere soft skills. Zoek uit welke soft skills belangrijk zijn voor de functie waarvoor je wilt solliciteren. Kijk daarvoor naar de vacaturetekst, maar kijk niet enkel bij de vereisten. Kijk naar welke taken je zal moeten uitvoeren, en welke soft skills daarvoor nodig zijn. Zal je bijvoorbeeld vaak moeten overleggen met collega's, dan is samenwerken een belangrijke soft skill. Kijk naast de vacaturetekst ook eens naar de bedrijfscultuur die heerst in het desbetreffende bedrijf. Die cultuur bepaalt namelijk hoe mensen met elkaar omgaan tijdens het uitoefenen van de jobs.

2 Ontdek je eigen soft skills

Nadat je de lijst van soft skills die nodig zijn om de job binnen te halen opgesteld hebt, kan je deze vergelijken met de vaardigheden waarover jij beschikt (én goed in bent). Maak vervolgens een selectie van soft skills die je zal gebruiken voor de sollicitatie.

3 Vermeld die soft skills op je cv

Hoewel een cv meestal gefocust is op het verleden, gevolgde opleidingen en vorige functies, is er zeker ruimte voor een beetje creativiteit. Je kan dus zeker je soft skills opnemen in je cv. Je moet er juist op letten dat ze bijdragen aan de relevantie van je cv, anders kan het eerder als overbodig of als negatief opgevat worden. Som dus een aantal soft skills op en vermeld ook waarom ze bij jou passen. 

4 Benadruk je soft skills tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om je soft skills nog duidelijker naar voor te brengen dan op papier in je cv. De manier waarop je binnen komt en de mensen begroet, de manier waarop je reageert, je lichaamstaal, en zo veel meer, zeggen allemaal iets over de soft skills die jij bezit. Als je de bedrijfscultuur al een beetje hebt uitgepluisd, weet je ongeveer welke soft skills binnen het bedrijf passen. Gebruik die soft skills die jij hebt (en daar bij aansluiten) dus ook. Dit lijkt wel heel gemakkelijk, maar wanneer je een beetje stress hebt of zenuwachtig bent, kan je je ineens heel anders gaan gedragen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en dat je ook voldoende praktijkvoorbeelden hebt waarmee jij jouw soft skills kunt staven.

Helemaal klaar om jouw volgende werkgever te overtuigen van jouw soft skills? Neem dan snel een kijkje tussen onze vacatures!