Het klinkt waarschijnlijk heel tegenstrijdig: lachen op de werkvloer en harder werken. Toch is het zo. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat lachen werknemers een goed gevoel geeft en ze daardoor ook beter gaan werken. Daisy van Dessel heeft in haar masterproef psychologie het effect van humor op het werk onderzocht. Daarin kwam ze tot de conclusie dat de collega`s die samen lachen hun prestaties verbeterde.

Door positieve humor zijn werknemers geneigd om een extra tandje bij te zetten. Veel werkgevers gaan ervan uit dat lachen op het werk enkel tijd kost, maar het onderzoek van Van Dessel bewijst het tegendeel. Nogmaals, het moet wel om positieve humor gaan. Een collega die net struikelde, wat zorgt voor een binnenpretje of het samen lachen als een collega zich verspreekt. Uiteraard niet met de bedoeling om deze persoon te willen kwetsen. Deze positieve humor verhoogt de werkprestaties op de werkvloer.

Kortom, lachen op het werk is gezond en je gaat er harder van werken. Teveel lachen is natuurlijk ook niet goed, want dat maakt dat je ongeloofwaardig over komt, doordat je jouw emoties kunt verbergen achter het lachen. Daarbij is teveel lachen uiteraard ook niet goed voor de werkprestaties.

Dus vergeet niet: een dag niet gelachen, is een dag niet gewerkt…

Bron: Het Nieuwsblad, The People Company