Gelijk voor welke job je solliciteert, er zijn een aantal eigenschappen die altijd in je voordeel werken. Naar deze kwaliteiten is elke rekruteerder op zoek tijdens een sollicitatiegesprek.

Vlot communiceren

In bijna elke vacature zie je het wel staan: "communicatievaardigheden". Wedden dat je toekomstige werkgever wil dat jij vlot kan communiceren en schrijven? Ergens ook wel logisch, want wie zichzelf niet goed kunt uitdrukken, kan moeilijk iets goed uitdrukken naar collega's toe.

Een gezonde portie zelfvertrouwen 

Té zelfverzekerd zijn is niet goed, maar te weinig zelfvertrouwen is ook niet aan te raden. Als jij niet in jezelf gelooft, hoe moet de rekruteerder dan wél in jou geloven? Vertel daarom met het nodige zelfvertrouwen over jouw vaardigheden. Let op dat je ook niet overdrijft, niemand wil arrogant overkomen.

Groeipotentieel

Elke rekruteerder wil een kandidaat die niet alleen nu al veel kan, maar die vooral nog veel kan bijleren. Iemand die toont dat hij leergierig is en een gezonde portie groeipotentieel toont. 

Oog voor detail

Rekruteerders zijn vaak op zoek naar perfectionisten. Een scherp oog voor detail kan nooit kwaad, of je nu met cijfers werkt, mails stuurt, teksten schrijft of een team aanstuurt. Dus "perfectionisme" als slechte eigenschap opgeven is nog niet zo'n slecht idee.

Creativiteit

Ook al wordt creativiteit niet altijd aangehaald in de functieomschrijving, de rekruteerder zal toch vaak kiezen voor creatieve werknemers. De innovatie van het bedrijf hangt vaak af van het potentieel van de werknemers. Deze zullen sneller de oude manier van werken in vraag stellen en nieuwe ideeën aanbrengen die het bedrijf succesvol zullen maken.

Last but not least: enthousiasme!

En dit gaat een beetje samen met passie: hoe kun je een job goed uitvoeren als de job jou niet passioneert? Dat is wat rekruteerders belangrijk vinden, en dus kiezen ze voor iemand die vol enthousiasme over de job kan vertellen. Dat wil nu niet zeggen dat je huppelend het gesprek moet binnen komen, maar wel dat je een positieve energie moet overdragen tijdens het sollicitatiegesprek. Wees dus zeker niet bang om vol enthousiasme te vertellen over je studies of de functie waarvoor je solliciteert!