Vaak komen op een openstaande vacature heel wat inzendingen binnen. Niet al die mensen worden onmiddellijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Meestal bekijkt de werkgever of recruiter eerst welke sollicitanten in aanmerking komen voor de functie. Dit wordt vaak gedaan door telefonisch de sollicitanten te interviewen. Op deze manier kan snel worden achterhaald of een kandidaat geschikt is of niet. Een telefonisch interview lijkt misschien simpel, maar kan slecht aflopen als je jezelf niet goed voorbereid. Het kan zijn dat je een slechte indruk nalaat waardoor je niet wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Wij geven je alvast een aantal tips mee om dit te voorkomen.

1. Orden je informatie

Meestal solliciteer je op meer dan één vacature. Plots word je opgebeld en weet je niet precies over welke vacature het juist gaat. Druk daarom alle vacatures waarop je reageert af en bundel ze in een map. Leg deze map (indien mogelijk) binnen handbereik. Zo kan je snel teruggrijpen naar de juiste vacature en de inhoud erbij nemen.

2. Pas je voicemail aan

Je kan niet elk moment van de dag beschikbaar zijn. Het is dus goed mogelijk dat de recruiter/werkgever op jouw voicemail terecht komt. Die kan je dus beter professioneel instellen, zodat je daarmee geen slechte indruk nalaat. Zeg duidelijk jouw naam en laat grapjes en melodietjes achterwege.

3. Zorg voor een rustige omgeving

Een telefoon van een recruiter kan op de meest onverwachte momenten binnen komen. Misschien zit je net bij je familie of ben je in de supermarkt. Vaak ben je op zulke momenten niet geconcentreerd. Zorg er dus voor dat je op een rustige plaats bent met volle concentratie wanneer je het gesprek voert. Is dat niet het geval, vraag de recuiter dan gerust of je later even mag terugbellen.

4. Hou het kort

Hou het gesprek kort en bondig. Beantwoord de vragen die de recruiter stelt, maar begin geen hele boeken te vertellen. Wanneer je later uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek heb je tijd genoeg om te tonen wat je in je mars hebt.

5. Let op je taal en wees overtuigend

Zorg dat je voldoende intonatie in je stem gebruikt en dat je enthousiast klinkt. Vergeet niet dat je beoordeeld wordt, ook al zit je in je pyjama aan het ontbijt. Let op je woorden en wees professioneel.

6. Geef je beschikbaarheid aan

Je kan in de begeleidende e-mail van je sollicitatie aangeven op welke dagen en tijdstippen je bereikbaar bent. Je kan perfect zeggen: "Ik ben van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur". Voor jou is het voordeel dat je weet op welke tijdstippen je een telefoontje kan verwachten.

Met deze tips ben jij goed voorbereid op een telefonisch interview. Klaar om te solliciteren? Blader alvast eens door onze vacatures!