Tijdens een sollicitatiegesprek maak je liefst een goede indruk en het helpt als je dingen zegt die de rekruteerder wil horen. Bepaalde dingen zeggen je dus beter niet, om die indruk niet te verprutsen. Zo zeg je beter niet dat je gisteren tot stuk in de nacht bent uitgeweest, of dat je huidige baas een eikel is. Wij helpen jou door een aantal zaken op te lijsten die je beter niet aanhaalt tijdens een sollicitatiegesprek.

"Mijn huidige baas is een eikel"

Tijdens een sollicitatie praat je beter niet slecht over je baas. Hij/zij mag dan misschien een vervelende man/vrouw zijn, je vermeldt dit beter niet. Je weet nooit dat de rekruteerder jouw huidige baas kent. En je kan op die manier ook de indruk geven dat je niet goed kan samenwerken, of niet voor een baas kan werken. Het zegt meer over jou dan over je huidige baas, als je negatieve zaken vertelt.

"Ik ben perfectionistisch"

Je mag dan misschien perfectionistisch zijn, vermeld het niet. Het is een torenhoge cliché waardoor de rekruteerder er misschien van uit zal gaan dat je het niet echt bent. Iedereen is de dag van vandaag "perfectionistisch", dus kom voor de dag met iets creatiever en wees origineel.

"Sorry dat ik te laat ben!"

Te laat komen op een sollicitatie is écht een NO GO. Als je op dit gesprek al te laat komt, gaat de rekruteerder er van uit dat je bij klanten of leveranciers (of gewoon op je werk) ook te laat zal komen. Zorg dus dat je voor je sollicitatie gewoon stipt op tijd bent!

"HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!"

Te hard lachen met de grapjes van rekruteerders doe je ook beter niet. Toegeven, sommigen kunnen al eens grappig uit de hoek komen, maar vermijd een lachstuip. De rekruteerder zal het leuk vinden als je even lacht met zijn mopjes, maar overdrijf niet. Ook geforceerd lachen doe je beter niet, dat komt ook maar slecht over.

Voila, nu je weet wat je zeker niet moet zeggen tijdens het gesprek, kan je je focussen op de dingen die je wél moet zeggen. Wees daarbij vooral origineel!
Veel succes!