Als werkzoekende moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen. Wanneer je geen werkervaring hebt, kun je overwegen om een vaardigheden-cv op te stellen.

Maar wat is een vaardigheden-cv nu juist? Een vaardigheden-cv is een soort van cv waar de nadruk niet op een chronologische opsomming van je werkervaring ligt. In een vaardigheden-cv ligt de nadruk namelijk op (overdraagbare) vaardigheden, competenties en prestaties. Hierdoor kun je een gebrek aan ervaring compenseren en alsnog kans maken op de baan die je graag wilt.

Beschrijven van je competenties en vaardigheden

In een vaardigheden-cv beschrijf je meer wat je kunt en welke kennis je hebt. Sluit deze beschrijving dicht aan bij de gevraagde competenties voor de job? Dan is de kans groot dat je de werkgever wel kan overtuigen.

Enkele aandachtspunten hierbij:

  • Denk ruimer dan wat je geleerd hebt tijdens vorige jobs. Denk ook aan vaardigheden die je geleerd hebt door hobby's, door zaken die je in je privé georganiseerd hebt de afgelopen jaren, door cursussen die je gevolgd hebt, enzoverder. Het gaat om welke competenties en vaardigheden je hebt geleerd, niet waar je dat geleerd hebt.
  • Zorg dat je niet te algemene zaken aanhaalt als 'Ik ben flexibel en pas me snel aan'. Leg heel goed uit waar dat uit blijkt en benoem de competenties die jou anders maken dan andere kandidaten.
  • Voorzie de zaken die je aanhaalt van feiten. Wees duidelijk wat je precies kunt of geleerd hebt en hoe jou dat kan helpen in de functie.

Prestaties benoemen

Niet enkel wat je geleerd hebt, maar ook wat je al bereikt hebt kan je perfect vermelden. Neem enkel die zaken op die geleid hebben tot een zichtbare, opvallende prestatie. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik heb die pitch voorbereid voor een belangrijke klant, waardoor we die klant effectief hebben binnen gehaald. Ook hier geldt het dat je niet enkel de zaken moet vermelden die je in jobs hebt verwezenlijkt, maar ook in je hobby's en persoonlijke leven.

Werkervaring a.d.h.v. rollen

Gebruik rollen om je werkervaring te beschrijven in je vaardigheden-cv. Iemand die een afdeling heeft geleid, kan bijvoorbeeld rollen opnemen als planner, projectleider, aanstuurder, aanspreekpunt, enzoverder. Waar je die hebt uitgevoerd, wanneer en functienamen doen er hier niet toe.

Voila, neem deze tips mee in het schrijven van je vaardigheden-cv en neem een kijkje tussen onze vacatures!