Van die typische najaarsdip hebben we allemaal wel eens last. Je kent dat wel, het wordt 's avonds donkerder, de dagen zijn kort en we voelen ons soms een beetje depri. Sommige mensen hebben niet alleen last van een najaarsdip, maar ervaren ook wel eens een voorjaarsdipje.

Van waar komt die dip?

Kenmerken: zwaar gevoel, vermoeidheid, lusteloosheid, weinig energie, hoofdpijn en andere kwaaltjes. Geen leuke symptomen dus. Vaak kennen we een donkere, winterse periode waarin je weinig zonlicht hebt gehad, soms vitaminen mist en vaak ook niet te veel bewogen hebt (sporten in dat koude weer is toch nét iets minder aanlokkelijk...). Daardoor kan het zijn dat je in het voorjaar de kracht niet vindt om dat nieuwe jaar vrolijk en vol energie in te gaan.

Hoe pak je die voorjaarsdip nu aan?

Tijdens de winter laten we ons vaak een beetje gaan. We zullen eerder 'chillen', te zwaar eten, in de zetel hangen voor de tv in plaats van te sporten, en vaak binnen blijven. We zijn dan ook minder bezig met lichaam en geest in de winter. Dit zorgt er voor dat je dus in het voorjaar minder krachtig in actie schiet. Daarom is het belangrijk om ook in de winter rekening te houden met onze gezondheid. Meenemen voor volgende winter, dus!

Maar om die voorjaarsdip (die er nu is) aan te pakken, geven we je volgende tips mee:

  • Denk aan jouw voeding en kies voor gezond eten. Dit wil zeggen: weinig koolhydraten, suikers en verzadigde vetten. Wél veel vers fruit, groenten, vis en veel water drinken.
  • Ga naar buiten. Buitenlucht geeft je een fris gevoel en verse zuurstof zuivert je lichaam. Daardoor zal je ook een frisse geest hebben.
  • Beweeg. Dit hangt een beetje samen met de voorgaande tip, maar zorg dat je wat meer beweging krijgt. Laat de hond uit, maak een wandeling, neem de fiets als je naar de bakker of slager gaat, ... zolang je maar in beweging bent!
  • Probeer je persoonlijke dilemma's op te lossen. Heb je problemen met bepaalde personen? Probeer ze aan te kaarten. Ergernissen? Spreek ze uit. Je neemt bepaalde zaken constant met je mee, en negatieve zaken zorgen voor een negatieve mindset. Free your mind, dus!

En onderneem actie. Dat is zo wat het belangrijkste. Zolang je zelf niets onderneemt, zal er niks veranderen. Dus, tijd voor actie! Succes!